Voordracht "Moeder, Waarom boeren wij ?"

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • donderdag 12 maart 2015 20u00 - 22u00
't Stichelke - KEIZERSTRAAT 1, 3360 LOVENJOEL
Is er nog ruimte voor familiale land- en tuinbouw in Vlaanderen? Zo ja, welke vorm?

Dit is het verhaal van de overlevingsstrijd die kleinschalige land- en tuinbouwers momenteel voeren: sommigen zijn zeer succesvol, anderen (en steeds meer) verliezen de strijd.

Boeren op een Kruispunt (BOEK) is een VZW die land- en tuinbouwers in moeilijkheden ondersteunt en bezocht aldus in de afgelopen jaren 5% van de Vlaamse bedrijven. 1 op de 20 bedrijfsleiders gaf dus al aan dat ze het moeilijk hebben.

Directeur Riccy Focke brengt een opmerkelijk verhaal over de evolutie in de landbouwsector en de problemen waarmee de klassieke boer en tuinder van vroeger te maken heeft:

Wereldhandel, internationalisering, milieunormen, reglementeringen, Europese wetgeving, subsidies, schaalvergroting, verstedelijking, wegenaanleg en verkavelingen, toenemende complexiteit, geurhinder, bijscholing, GGO’s, MAP, NERDS, invoerembargo Rusland, mestproblematiek, kapitaalsintensiviteit, bureaucratie, weerfenomenen, kleinere marges, macht van de distributie,kritische consumenten…..

Deze voordracht maakt heel concreet ( en toch soms humoristisch) duidelijk dat noodsituaties soms dichtbij bestaan en wil u sensibiliseren voor wat er op het platteland gebeurt in de agrarische sector.

Zijn verhaal eindigt met kansen en mogelijkheden die er nog altijd zijn voor de betrokkenen, door keuzes te maken op, naast of in de plaats van hun bestaande bedrijf.

Neem uw partner mee naar deze vergadering : dan komt u nooit te laat thuis… .

Praktisch

Artiest / Spreker / Gids
Riccy Focke
Voor wie
Alle gezinsleden
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Lovenjoel
KVLV & Davidsfonds Bierbeek
Prijs
gratis
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer activiteiten

  • 19 apr

    Trappisten en zo veel meer...

  • 26 mei

    Te voet of met de fiets naar Scherpenheuvel

  • 06 jun

    Initiatie eten