3-daagse reis naar Munsterland in Westfalen

Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Wanneer

  • van vrijdag 18 september 2015 om 06u00 tot zondag 20 september 2015 om 18u00
't Stichelke - KEIZERSTRAAT 1, 3360 LOVENJOEL
Een prachtige combinatie van cultuur en ontspanning ! Drie dagen onderweg met Lovenjoelenaren, waar de innerlijke mens in de watten wordt gelegd, zowel qua cultuur als gastronomisch. Niet te missen

Munsterland wordt getypeerd door zijn vlak landschap, met alleen de heuvelrug van Baumberge (186 m), waar de mooie witte zandsteen vandaan komt, zijn honderd waterburchten, zijn prachtige historische steden en dorpen, zijn wilde paarden en zijn bossen. Het vlakke landschap maakt van deze streek een uitgelezen reisdoel voor fietsers! 

Schloss Nordkirchen “Westfaals Versailles”
Het hoeft niet altijd Neuschwanstein te zijn! In Munsterland trekken talloze watersloten en –burchten, meestal in een schilderachtig landschap of met prachtige parken de aandacht. Zo is het ook met Nordkirchen, ook bekend als het “Westfaals Versailles”. Het werd gebouwd in de 18e eeuw naar Frans voorbeeld. Het staat op een door vierhoekige grachten omgeven eiland, midden een groot park, omgeven door akkers, weilanden en bossen. In de 18e eeuw golden de tuinen als de mooiste en beroemdste van Europa! De opdrachtgever voor de bouw was de prins-bisschop van Munster. Momenteel is in het slot een opleidingscentrum voor ambtenaren van het Ministerie van Financiën van de deelstaat ondergebracht.

Munster “Parel van Westfalen”
De stad Munster is een universiteitsstad en beroemt zich als “de stad van de 1000 gezellige Kneipen” (kroegen). De stad is volledig omringd door en brede groene gordel, het restant van de vroegere stadswallen. Nu is het fietsgebied.
Uit onze geschiedenis herinneren we ons wellicht  “de vrede van Munster” die in 1648 na vijf jaar onderhandelen een einde maakte aan Dertigjarige oorlog én aan de Tachtigjarige oorlog.
In de stad bezoeken we met een plaatselijke gids de historische stadskern met de Sint-Paulusdom, de Friedenssaal in het historische Rathaus waar de onderhandelingen gevoerd werden en de vrede ondertekend. De gezellige historische binnenstad wordt gekenmerkt door talrijke historische panden, met vooral de beroemde Principalmarkt met haar karakteristieke zuilengangen, een pronkkamer van 48 mooie gevels, meestal uit de 13e eeuw en het hart van de stad. Het plein wordt afgesloten door de Lambertikirche met aan de toren drie lege kooien met een afschuwelijke geschiedenis… Maar dat is voor ginds.
Met een plaatselijke gids trekken we door dit uitgesproken leuke stadje waar de geschiedenis en de gezelligheid letterlijk in de lucht hangen.
Uiteraard voorzien we vrije tijd voor een kennismaking met enkele ‘Kneipen’.

Tecklenburg – Gezellige stad op dorpsformaat
Romantisch en pittoresk historisch stadje, het noordelijkst gelegen “bergstadje” van Duitsland. Tevens lucht- en Kneippkuuroord. Hier gaat het om de kuren van dokter Kneipp, niet om kroegen… Teckelenburg wordt ook genoemd: “Het balkon van Munsterland”, omdat het inderdaad op een verhevenheid gelegen is en aan een bergdorp doet denken. Het lokt jaarlijks talloze bezoekers naar zijn romantisch steegjes en trappen, grootse vergezichten en zijn geschiedenis en cultuur. Maar het zijn vooral de met veel liefde gerestaureerde en goed onderhouden vakwerkhuizen uit de 16e tot 18e eeuw die het gezicht van de stad bepalen en een idee geven van hoe er honderden jaren geleden hier geleefd werd. Ook de indrukwekkende burchtruïne waarin jaarlijks de “FreilichtSpiele Tecklenburg” doorgaan, het grootste openluchttheater van Duitsland, trekt ontelbare bezoekers aan. Een plek om diep adem te halen, want de luchtkwaliteit behoort hier tot de beste van Noord-Duitsland! Een plaatselijke gids vertelt ons meer over dit onvergetelijke stadje!

Osnabrück (Nedersaksen) De mooiste stad in Saksen
Evenals Munster een charmante universiteitsstad. En evenals in Munster, werd hier in 1648 een einde gemaakt aan de dertigharige oorlog. Hier onderhandelden de protestanten. Het is een stad met gezellige steegjes, enkele mooie vakwerkhuizen en rijk versierde gevels. Vele romaanse en gotische natuurstenen gebouwen zijn tot heden bewaard gebleven, waardoor de stad een heel bijzonder karakter heeft: de driehoekige Marktplatz met haar bonte burgerhuizen met typische trapgevels, het laatgotische stadhuis, de stadswaag en de Mariakirche. Hiervoor maakte Albrecht Dürer in 1510 een kruisweg.
Vermeldenswaard is zeker het door Daniël Libeskind ontworpen Felix-Nussbaum-Museum dat in 1948 geopend werd en indrukwekkende beelden toont van de in Auschwitz vermoorde kunstenaar.
Met een plaatselijke gids trekken we door de historische Altstadt.

Baumberge en de witte zandsteen in Havixberg
Het relatief kleine Baumberger Sandstein-Museum is volledig gewijd aan de zandsteen die tijdens de Middeleeuwen hier in de streek gedolven werd en naar de rest van Noord-Duitsland, de Nederlanden,  en de Baltisch staten geëxporteerd werd. Beeldhouwwerken, foto’s en een video, maar ook een plaatselijke gids, geven tekst en uitleg over het werk in de steengroeven, over wie er gedurende meer dan 1000 jaar werkten en hoe de steen precies verwerkt werd. Met een beetje geluk kunnen we ook een professionele beeldhouwer aan het werk zien.

De wilde paarden in de Merfelder Bruch bij Dülmen
De wildbaan in Mirfelder Bruch heeft een oppervlakte van bijna 400 ha. Hier leven meer dan 350 wilde paarden. ’s Winters worden de paarden met wat extra hooi en stro verzorgd. Voor de rest worden ze aan zichzelf overgelaten en moeten ze zich bij ziekten en geboorten zelf zien te redden. Hier geldt de wet van de sterkste. Deze harde levensomstandigheden garanderen een natuurlijke selectie, die het Dülmener paard tot één van de minsteisende en meest geharde rassen heeft gemaakt. Het waren de hertogen van Croy die hier tussen 1840 en 1850 de van veel eerder overgebleven wilde paarden lieten vangen en het gebied uitbouwden tot wat het nu is. Een plaatselijke gespecialiseerde gids vertelt er ons alles over.

Brauhaus Staphanus in Coesfeld
“Mit Kunst gebraut, lange gereift und dann frisch getrunken” (kunstig gebrouwen, lang gerijpt en fris gedronken), dat is het motto van dit Brauhaus. Brouwmeester Weischer waakt erover dat  het brouwen verloopt overeenkomstig het in 1516 ingevoerde Duitse Reinheitsgebot. Proeven van dit natuurlijk troebel biertje behoort tot de plichten van wie deze streek bezoekt. Het kan op het terras, maar ook in het gezellige restaurant-café van deze Gasthofbrauerei.

Burg Anholt
De waterburcht Anholt is de hoofdresidentie van de vorst van Salm-Salm en één van de weinige burchten die nog volledig privébezit is en bewoond wordt door de eigenaar.
Het is nauwelijks te geloven: op eenvoudige eiken palen, een simpel raamwerk van hout en met een stenen fundament werd het imposante bouwwerk in de 14e eeuw in het water opgetrokken.
In de loop van de tijden ontstond in de 1500 m2 grote expositieruimte in de barokke hoofdburcht een museum met bibliotheek en het archief van de vorsten van Salm-Salm. Met ruim 700 schilderijen is deze verzameling een van de grootste, historisch gegroeide privécollectie in Duitsland. Werken uit de 17e eeuw, waaronder Rembrandt, Jan van Goyen, Ter Borch, Jan Brueghel de Jongere, enz. zijn er te zien. Betoverend is ook de mooie tuin van het slot! Het water omspoelt oude en nieuwe gebouwen. Een plaatselijke Nederlandssprekende gids zal ons rondleiden in het.

Praktisch

Vertrek
Kerk Lovenjoel
Voor wie
Volwassenen (+18j)
Georganiseerd door
Landelijke Gilde Lovenjoel
Prijs
€ 325,00
Prijs is per persoon
Reservatie
verplicht
Deze activiteit is voorbij. Bekijk alle nieuwe activiteiten

Nog geen lid?

We verwelkomen je graag op onze activiteiten. Ontdek meer van onze ledenvoordelen.

Meer activiteiten

  • 19 apr

    Trappisten en zo veel meer...

  • 26 mei

    Te voet of met de fiets naar Scherpenheuvel

  • 06 jun

    Initiatie eten